Bästa läsare! Ta dig några minuter så ska jag berätta för dig varför Holmström Group Oy finns och vad vi gör!

Mitt namn är Sven-Eric ”Svenne” Holmström, född 1978, gift och har två barn, utbildad tradenom och ett förflutet inom bank sedan år 2002 med ett brinnande intresse för placeringar och vardagsekonomi.

Då man arbetat cirka sexton år med bankrådgivning i olika roller skapar man sig samtidigt ett ganska realistiskt tvärsnitt av den lokala befolkningen, det sätt man hanterar sin ekonomi på och typiska funktionsmönster. Arbetet har varit innehållsrikt och gett en otroligt god grund för att ge högklassig ekonomisk rådgivning. Man har liksom stött på det mesta man kan tänka sig inom finansbranschen.

Då man stannar upp och funderar över kundbeteendet, behoven och hur allt utvecklats med tiden slås man av några viktiga observationer. En av dessa är att det i skolorna, oberoende om det är länge sen eller nyligen man själv satt på skolbänken, inte har satsat särskilt mycket på ekonomi, vardagsekonomi och hur man kunde styra sitt liv kring detta. Man får informationen huvudsakligen från föräldrarna, eller om man har tur från någon mentor. Och då beror det helt på nivån av intresse och kunskap, samt om man själv orkat lyssna hur mycket man tar in av det.

Det här betyder att kunskapsnivån på teorier och terminologi och vad de betyder i praktiken vilar på en bräcklig grund hos många. Speciellt om man inte gått i handelshögskola, och kanske också då. Sen när man vill åta sig en ekonomiska förbindelse, säg ett lån eller inleda sparande och placerande så fås den relevanta informationen av en försäljare. Det är klart att budskapet formas så att argumenten stöder den egna produktförsäljningen, och hastigt har man ett överstort lån, eller en dyr och onödig sparprodukt om man inte passar upp.

Längs åren har jag allt mer börjat fundera på just den inlärningsprocess som sker innan man kliver över tröskeln till banken (med eller utan sand), eller som det numera blir, innan man surfat i sin app efter lämplig produkt. Tänk om man skulle kunna förse individerna med de nycklar var och en skulle ha nytta av för att ta kontroll över sin ekonomi, och för att bygga upp en plan som verkligen fungerar. Skulle t.ex. betalningssvårigheterna i samhället minska då? Skulle människornas mentala hälsa vara bättre då om man kände att man har kontroll?

Personligen tog jag som min agenda, då jag ännu var inom bank, att  rådgivningen måste basera sig på fakta, sanning, ärlighet och en tillräckligt pedagogisk synvinkel innan en försäljning sker. Jag ville verkligen att kunderna skulle förstå hur olika sammanhang hängde ihop, innan en produkt såldes. På samma sätt mentorerade jag de rådgivare som gav placeringsrådgivning i samma regioner som jag i min dåvarande roll som försäljningsdirektör. Men tiden ville annat, det blev helt enkelt för bråttom att ta sig den tid kunderna behövde, kraven på rådgivarna växte och munterheten i jobbet avtog. För mig fanns det två alternativ, att byta bransch och göra nåt annat eller att göra det jag redan är bra på, coacha i spara och placera!

Jag valde att gå vägen som företagare och bara tre vardagar efter att arbetsförhållandet avslutades i banken hade jag redan grundat firman! Jag säger bara, vill du helt obundet och oberoende veta hur placeringar fungerar, om lånet du vill ha verkligen är på rätt nivå, eller hur du ska få ekonomin att gå ihop utan säljpladder, då ska du höra av dig till oss! Vi kan vara din ekonomiska coach!

Vi tror att en känsla av kontroll över den egna ekonomin hör till en av de viktigaste hörnstenarna av mental hälsa! Det har inte att göra med hur mycket lön du får, utan om du är i kontroll eller inte. Att hjälpa folk ta kontroll över sin ekonomi och se att det lyckas är något helt otroligt för en rådgivare/coach! Det är säkert samma som att som tränare se sin idrottare vinna en viktig tävling. Men i vårt fall handlar det alltid om maraton, vi söker bara hållbara lösningar!

Som en biprodukt av det tankearbete som skedde då firman planerades identifierade jag flera styrkor som jag kanske inte först förstod att jag hade. Men banklivet hade format mig rätt mångsidigt, och att jobba med affärsutveckling för små och medelstora bolag känns mycket vettigt. Nej, jag ringer inte dig och råddar till din verksamhet, men om du vill ha ett bollplank som är påhittig, då kan du ta ett samtal och se om vi hittar en modell för samarbete! Redan innan firman ens hann starta hade jag flera kontakter av privatpersoner och näringsidkare som ville att jag skulle kunna coacha och hjälpa dem i olika ärenden! Otroligt!

Jag önskar dig bästa läsare en fortsatt utmärkt dag och hoppas att vi ses eller hörs, förr eller senare!

Svenne