Korot ovat poikkeuksellisen alhaisella tasolla tällä hetkellä. Yhtäjaksoinen laskeva koron aika alkoi melko tarkalleen vuonna 1990 kun keskeinen Saksan valtion 10-vuotinen korko huiteli 9%-tasolla. Myös 2010-luvulla on korkosijoittajilla ollut kissanpäivät mahtavine tuottoineen.

Kun siirtää katseensa historiaan ja vuoteen 2010 ei olisi uskonut, että silloisella 2,5-3% korkotasolla kukaan tekisi mitään erityisiä tuottoja korkotuotteilla, mutta näin on silti vain käynyt. Väitän, että melkein kaikki alan ammattilaisista ja korkosijoittajista ei olisi voinut kuvitellakaan keskeisten korkojen käyvän miinuksella jonakin hetkenä juuri alkaneen vuosikymmenen aikana. Historiallisesti katsoen, ollaan ennemminkin odotettu korkojen nousevan kuin laskevan valtaosan ajasta. Itse en silloin voinut kuvitellakaan tämänhetkistä tilannetta.

Korkojen laskulla on positiivisia vaikutuksia korkosijoittajan kannalta. Kun korko laskee, nousee oman korkopaperin arvo koska sillä saa muita enemmän tuottoja korkeamman koron ansiosta.

Naapurikateussääntö on tässä oikein toimiva tapa selittää asiaa kansanomaisesti.  Jos naapuri saa enemmän korkoa kuin sinä, olet sinä kärsimässä. Eihän naapuri voi saada sinua enempää! Jos sinä sen sijaan saat enemmän korkoa kuin naapuri on naapuri puolestaan kärsimässä. Näin ollen, kun korko laskee, on parempi, että sinulla on korkosijoituksia kuin naapurilla, ja toisinpäin, kun korko nousee, on naapurilla syytä olla koko korkopotti sylissään….

Korkosijoittajat ovat siis saaneet ylituottoja pitkään jatkuneen korkojen laskun aikana. Tämä on myös satanut yhdistelmärahastoihin sijoittaneiden taskuihin. Vaikka rahastokatsauksissa voidaan lukea lohduttomia tietoja salkun korkosijoitusten naurettavan alhaisesta jäljellä olevasta keskikorosta (yield to maturity), ovat nämä silti tuottaneet varsin hyviä tuottoja omistajilleen.

Korkojen riskipreemiot, eli velkakirjan ja riskittömän koron (Saksan valtio europohjaisissa ja USA dollaripohjaisissa lainoissa) ero on myös kaventunut viime aikoina. Tällä hetkellä esimerkiksi ongelmamaa Italian 10-vuotisen valtionlainan korko on vain 1,71%. Ero Saksan valtion velkakirjakorkoon on kaventunut vuodessa noin 0,5%.

Yhteenvetona korkosijoittajat ovat siis hyötyneet todella paljon korkojen laskusta sekä viime aikojen riskipreemioiden kaventumisista. Kaikki tämä on tältä osin nostanut korko- ja yhdistelmärahastojen arvoja. So far so good, mutta mitä tapahtuu jos korko joskus kääntyy ylöspäin?

Korkojen nousun puolesta ei puhu mikään tällä hetkellä, joten ei ole syytä panikointiin. Silti olen pohtinut tätä paljonkin jo parin vuoden aikana. Jos Saksan 30-vuotinen valtionlainan korko nousisi nykyisestä -0,09% maltilliseen 3%:n tasoon kärsisivät korkosijoittajat jopa kymmenien prosenttien tappiot! Näiden velkakirjojen omistajat elävät käytännössä siinä toiveessa, että keskuspankki ostaa nämä heiltä jopa pienellä tuotolla (eli vielä alemmalla korolla). Vain hullu, tai ennustajan kykyjä omaava henkilö, voi kuvitellakaan pitävänsä näistä kiinni eräpäivään saakka.  

Rahastoissa sen sijaan on paljon velallisia ja velkakirjoja, joten keskuspankin varaan ei voi hirveästi laskea. Rahastonhoitajat pyrkisivät todennäköisesti lyhentämään keskimääräiset duraatiot niin lyhyiksi kuin mahdollista (myyvät pitkiä ja ostavat lyhyitä velkakirjoja, tai suosivat vaihtuvakorkoisia velkakirjoja). Osa pyrkisi myös suojaamaan salkut johdannaisilla (kuka uskaltaa asettaa sellaisia, on toinen kysymys), mutta eläkelaitokset olisivat ainakin kärsijöinä. Yhdistelmärahastoissa taas on mahdollista nostaa osakepainoa, mutta ihan hyvällä syyllä voi kysyä minkä takia omistaisi silloin yhdistelmärahastoja, jos tuotot kuitenkin teoriassa tulisivat lähinnä osakemarkkinoilta?

Negatiivisella korolla kaupitellaan tällä hetkellä ainakin Saksan, Ranskan, Suomen, Hollannin, Belgian, Tanskan, Itävallan, Ruotsin, Sveitsin, Slovakian, Slovenian ja Japanin 10-vuotiset velkakirjat!! Ongelmallisista PIIGS maista Portugalin 10-vuotinen on 0,25%, Irlannin 0,00%, Italian 1,71%, Kreikan 2,17% ja Espanjan 0,24%. On vain päivistä tai viikoista kiinni ennen kuin nuokin, Italiaa ja Kreikkaa lukuun ottamatta, ovat miinuskorolla myös. Espanjan 5-vuotinen velkakirja on jo miinuskorolla.

Jos sen sijaan haluaa saada korkoja, on nostettava riskitasoa, eli siirryttävä huonomman luottoluokituksen omaaviin valtionlainoihin tai yrityslainoihin. Osa hyvälaatuisista, ja jopa huonolaatuisista yrityslainoista kaupitellaan kuitenkin myös negatiivisella korolla… Maailmanlaajuisesti negatiivisella korolla on tällä hetkellä käsittämättömät 15.000 miljardia, eli 15 biljoonaa dollaria!! Tämä luku kasvaa vauhdilla, kesäkuussa tämä luku oli 12 biljoonaa.

Ennemmin tai myöhemmin toteutuu korkosijoittajan painajainen. Mitä enemmän korko tippuu miinukselle, sitä pahempia tappioita on odotettavissa tulevaisuudessa koron kääntyessä ylös. Korkosijoittajilla on tuskaiset päivät. Negatiivisen koron takia et saa mitään hyötyä lainaamastasi rahasta, maksuliikenne on täysin vastakkaiseen suuntaan. Korkojen noustessa sulaa arvopaperin arvo käsissä. Koron laskiessa maksat yhä enemmän velallisille uusissa velkakirjoissa, vaikka lainan arvot hetkellisesti ainakin nousevat. Tilille et myöskään voi laittaa rahat, tilanteen jatkuessa pankit joutuvat veloittamaan negatiivista korkoa. Patjan alle miljardit eivät mahdu. On vain huonoja vaihtoehtoja korkosijoittajille.

Oletettavasti yhä negatiivisempi korko sallii yhä korkeampia arvostustasoja pörssiyhtiöille. Koron laskiessa, osakkeet näyttävät suhteessa niihin yhä houkuttelevimmilta. Eikä pörssi yksin tarkasteltuna mitenkään edullisella tasolla ole, varsinkaan Yhdysvalloissa. Taidan silti jatkaa all in osakkeissa jatkossakin.

Svenne Holmström

Kirjoittaja toimii sijoituskouluttajana ja sijoitusvalmentajana sekä oman yrityksen Holmström Group Oy:n kautta, että Suomen Osakesäästäjissä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.