Sijoittajan näkökulmasta Joulupukin toiminnasta on vaikea saada selkoa. Mitä ilmeisimmin Joulupukin toiminnalla ei ole kuluja eikä tuloja, näin ollen perinteistä P/E lukua ei voida toiminnalle laskea. Myös osoittaja, eli P-luku on hämärän peitossa. Minkä arvon Joulupukin toiminnalle pitäisi antaa? Onko se taiteeseen verrattavissa, kuten arvokas taulu josta kannattaa maksaa ajan myötä yhä enemmän? Vai liittyykö tonttujen pajaan korjausvelkaa ja suuria tulevia investointeja työvälineisiin ja koneisiin?

Jos olen ymmärtänyt asian oikein, tehdään kaikki työ perinteisellä käsityötaidolla. Koska se on häviävä taitolaji, ihmettelen miten Joulupukki pystyy rekrytoimaan päteviä tonttuja hommiin. Ehkä tonttuja vain poimitaan kadulta ja määrätään hommiin?

Mutta jos kerran kaikki joululahjat tehdään käsityötaidolla, luulisi joululahjojen arvon olevan sarjavalmistuneita arvokkaampia, kuten Rolls Roycet. Silti Joulupukki ei veloita tuotteistaan mitään. Herää kysymys onko kyseessä siis lahjaveronalalaista toimintaa vai voidaanko tulkita osa lahjoista lahjuksina? Esimerkiksi Espoossa opettajille ei saa antaa lahjoja, saattaa olla että he ovat tuhma-listalla.

Ja tuhma-listasta puheen ollen, onko Joulupukki kysynyt ihmisten suostumusta tuhma-kiltti-listalleen, ja miten hän käsittelee listoja? Ovatko ne varmassa tallessa? Miten pyydetään poistamaan niitä tai tarkastamaan niiden oikeellisuutta? Liiketoimintaan saattaa siis liittyä juridisia ongelmia. Tietosuojaohjeiden mukaisesti mahdollinen sakko on osa liikevaihdosta, senkö takia liikevaihto on nolla?

Miten muuten tontut tienaavat elantonsa? Jos tuloja ei ole, ei kai heille ole mahdollista maksaa palkkaakaan? Tuntuu siltä että tontut eivät kuulu ammattiliittoon, muuten luulisi heidän lakkoilevan. Ei edes SDP:n korkea-arvoiset edustajat ole puuttuneet tilanteeseen millään tavalla. Ehkä neuvotteluja käydäänkin kulisseissa?

Työnjako Joulupukin pajassa huolestuttaa myös jonkun verran. Joulupukki ei siis itse valmista lahjoja, sen tekevät tontut. Joulupukin työkuvaukseen näyttää kuuluvan lähinnä kirjeiden kirjoittamista ja lahjojen toimitus.

Tämä herättää hiukan huolta minussa. Ovatko tontut todellakin niin tehottomia että kestää vuoden verran valmistaa sen verran tavaraa kuin yksi vanhus pystyy jakamaan yhden päivän aikana? Kuulemma Itella on pyrkinyt rekrytoimaan Joulupukkia logistiikkakonsultiksi, mutta en olisi kuullut että tonttujen osaamiselle olisi kysyntää muualla kuin Joulupukin pajalla.

Pistää myös miettimään minkä takia Joulupukki ei delegoi tehtäviään tontuille tai Joulumuorille? Ilmeisesti Joulumuorin tehtäviin kuuluu vain joulupuuron keittäminen Joulupukille ja tontuille. Nyt tonttujen lukumäärä ei ole tiedossa, joten emme tiedä kuinka työllistetty Joulumuori oikeasti on. Silti hiukan mietityttää minkä takia Joulupukki ei delegoi tehtäviään nimenomaan Jouluaattona? Eikö hän luota tonttuihin? Onko hän huono delegoimaan?

Sijoittajana huolestuttaa tämän toiminnan henkilöstöhallinto, tilinpäätöksen luotettavuus, ja töiden organisointi etenkin jouluaattona. Ehdottomasti hyvänä asiana koen Joulupukin harjoittamaa tiukkaa kulukuria.

Jos silti haluaisi sijoittaa Joulupukin toimintaan, on seuraava kysymys, miten tämä tehdään? Onko tämä vaihtoehtosijoitus? Vertaislainamarkkinoiden kautta en lähtisi, luottotappion todennäköisyys on liian suuri. Joten kai on sijoitettava osakkeiden kautta. Ja joulupukin toiminta on ehdottomasti kasvuyhtiö, sillä osinkoja ei ole tiedossa. En ole vain löytänyt kauppapaikkaa mistä näitä osakkeita saa ostettua. En haluaisi maksaa varainsiirtoveroa turhaan, mikäli osakkeet eivät jostain syystä olisi listattuja.

En millään löydä yhteystietoja mistään, muutoin kuin ”Korvatunturi”. Heillä ei myöskään tunnu olevan sijoittajasuhdesivuja Internetissä. Onko se niin että Joulupukki ei olekaan delegoinut sijoittajaviestinnän jollekin tontulle? Tai ehkä onkin niin, että mikä kuulostaa liian hyvältä ei olekaan totta? Tai ehkä pitäisi vain vähentää glögin juomista…

Oikein Hyvää Joulua kaikille blogini lukijoille ja Onnellista Uutta (Sijoitus)Vuotta!

Svenne Holmström

Kirjoittaja toimii (kuulemma) sijoitusvalmentajana ja sijoituskouluttajana