Sijoittaminen on joskus erittäin epäreilua. Jos sinulla on sijoitussalkku, suurehko tai pienehkö joudut säännöllisin väliajoin ottamaan kantaa vallitsevaan markkinatilanteeseen, sijoituskohteisiin sekä ylipäätään joudut seuraamaan sijoituksiasi. Joudut siis tekemään työtä tuottojen eteen!

Kuukausisäästäjällä ei ole tällaisia ongelmia. Ei alkuunkaan… Jos aloittaa nollasta, tai melkein nollasta ja sijoittaa kuukausittain johonkin rahastoon tai indeksirahastoon, ei tarvitse tietää mitään. Ei siis yhtään mitään! Ei tarvitse seurata markkinoita, ei tarvitse miettiä veroja, kulutkin ovat mitättömät, jos niitä ollenkaan on (esim. kuluttomia indeksirahastoja).

Kuukausisäästäjän ongelmiin ei myöskään kuulu hajautuksen seuraaminen, tuo hoituu itsestään. Aikahajautuskin on varsin kunnossa, joka tilanteessa sijoitetaan jotakin. Ei edes allokointia, eli hajautusta omaisuuslajeihin tarvitse miettiä! Ei tarvitse miettiä osinkojen uudelleensijoittamista, sekin hoituu itsestään!

Itse asiassa tällaista on kuukausisijoittajan elämä todella monta vuotta! Jos tämä kuukausisumma on aina sama ja koko summa sijoitetaan osakemarkkinoille luulisi, että kuukausisijoittajalla olisi jotain riskiä tähän liittyen, mutta ei sitäkään ole! Riskiä ei käytännössä ole moneen vuoteen. Ei prosenteissa eikä euroissakaan.

Vaikka indeksit ja rahastot menisivät tosi huonosti, silloinkaan kuukausisijoittaja ei menetä erityisen paljon. Kunhan vain jaksaa sijoittaa jatkuvasti.

Otetaan käytännön esimerkki. Sijoitetaan 100$/kk S&P500 indeksiin pahimpaan mahdolliseen aikaan. Aloitetaan maaliskuussa 2000, teknokuplan huipulla, ja katsotaan miltä näyttää maaliskuussa 2009, finanssikriisin pohjilla. Tämän laskurin mukaan inflaatiokorjattu lopputulos on se, että 10.800€ sijoitettu dollari oli enää vain 7.124$ arvoinen 9 vuoden sijoituksen jälkeen.

Huomataan, että tuohon mahtuu sekä IT-kuplan puhkeaminen, että finanssikriisin koko lasku, ja kuukausisijoittaja ei silti onnistunut tekemään kuin vaivaiset 34% turskaa! Vuosi myöhemmin tämä tietämätön kuukausisijoittaja on taas plussalla jopa inflaatiokorjattuna…

Kyllä elämä on epäreilua…

Kuinka suurta turskaa tällaiselle indeksisijoittajalle voisi sitten järjestää? Katsotaan jos sijoittaminen alkoi ”black Tuesday” nimisestä päivästä lokakuussa 1929 ja tilanne 2 vuotta myöhemmin, eli maailman tähän asti suurin yksittäinen lasku kehittyneillä markkinoilla. Sama miinus kuin ensimmäisessä esimerkissä, mutta rahassa selvästi vähemmän lyhyemmän sijoitusajan takia. Pahus sentään. Miten saadaan niitä kunnon miinuksia sitten hoidettua?

Vaikka ostaisi kalliilla ja koko nousun aikana, silloinkin seuraavassa laskussa tilanne ei ole erityisen paha. Pistetään esimerkinomaisesti säästämisen alkupäiväksi maaliskuu 2003 ja loppupäiväksi maaliskuu 2009. Silloin sijoitus olisi näyttänyt tosi hyvältä aina lokakuuhun 2007 asti. Miinustaminen olisi alkanut elokuussa 2008 Lehmanin konkurssin aikoihin. Maaliskuussa 2009 yhteensä sijoitettu 7200$ olisi silloin ollut 4.802$ arvoinen (inflaatiokorjattuna vielä). Ja sehän on -34% sekin. Vuosi myöhemmin plussalla koko salkku taas…

Eikö olisikaan mahtavaa, jos sijoittaminen olisi yhtä helppoa kun rahaa on jo kertynyt…

Svenne Holmström

Kirjoittaja toimii sijoitusvalmentajana www.holmstromgroup.com

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.