Tänään pistetiin, toisteiseksi tuntematon määrä, Muumi juhlamukeja myyntiin. Myyntipaikkoja oli nelisenkymmentä verkkokaupan lisäksi. Erikoista tässä oli se, että muki on myynnissa vain tänään.

Kuten odottaa saattoi, mukit loppuivat ennen kuin kukaan ehtinyt edes sanoa sana Muumi. Itse jonotin Fiskarsin myymälään, ja sieltä kaikki oli myyty kahdessa minuutissa. Verkkokauppa kaatui heti avattuaan, mutta sekin saatiin kuntoon kohtuullisen nopeasti.

Ei kestänyt kauan ja ensimmäiset mukin myynti-ilmoitukset ilmestyivät netin eri myyntipaikoilla. Hintapyynnöt ovat osittain olleet täysin poskettomia, kun toistatuhatta euroa pyydettiin. Ei se hullu ole se joka pyytää, vaan….

Mieleeni muistuu vääjäämättä ajat 1990-luvun lopusta, kun porukka jonotti osakeanteja kaduilla, silloin äkkirikastumisen toiveessa. Kaikki tiedämme, miten siinä kävi….

Koska tarkka tuotantomäärä ei ole paljastettu, on vaikeata tietää, miten mukia arvostetaan pidemmällä tähtäimellä. Fazerin muki ei ollut suosittu aluksi, nykyään siitä maksetaan kuitenkin jopa yli 5000€. Tämä uusi muki on sen sijaan erittäin suosittu nyt, mutta miten tuo muuttuu ajan myötä? Kaikkien sesonkimukien hinnat eivät ole lähteneet kiitämään, toki niiden valmistusmäärät ovat monesti huomattavat.

Iltalehden kommenteissa oli maininta, että ihmisten tulisi Muumimukien sijaan ostaa osakkeita ja nauttia niiden tuottamasta arvonnoususta ja osingoista. Sinänsä hyvä kommentti, johon on helppo yhtyä, mutta toisaalta, tänään Muumi mukeihin liittyy ansaintamahdollisuus. Jos myyt sen 65€:lla ja kulusi oli vaikkapa 5€, teet 100% tuottoa päivässä. Ei huono tulos. Enemmänkin olisi varmaan tarjolla nopeaa kauppaa ajatellen.

Ongelma on vain tietää mihin hintaan tuosta oikeasti pitäisi luopua. Mikä on sellainen hinta, jonka jälkeen riski/tuottosuhde ei enää kannata? Tämä on useimpien osakesijoittajien perusongelma. Eli milloin katto tulee vastaa, milloin osakkeista tulisi luopua?

Huomattavan usein myydään liian aikaisin, jolloin iso osa mahdollisesta tuotosta jää saamatta. Itselläni riittää luottamusta Marimekkoon, mutta 15€ hintaan alkoi arvostustaso jo hirvittämään. Tänään Marimekko löi huomattavan hyvät Q2-luvut pöytään ja voidaan todeta, ettei myynti @ 14,60€:oon kannattanut. Nyt sitä trejdataan @ 16,60€:ssa!

Tulee olemaan todella mielenkiintoista seurata, miten Muumi mukin markkinahinta tulee kehittymään ajan myötä. Niin kauan kun tuotantomäärä on hämärän peitossa, voitaneen olettaa, että hinta voi kohota todella korkealle myyntihintaan verrattuna. Mutta, mikäli paljastuu, että mukeja onkin enemmän kuin odotettu, silloin voidaan oikeasti kysyä mihin mahdollinen ylihinta perustuu. Näin ollen tämän Muumi mukin hinnoitteluun liittyy informaatioriski, joka on huomattava, mahdollista sijoitusta tehdessään.

Ai niin, kannattiko jonottaminen? Sitä en tiedä, mutta sain kuin sainkin yhden ostettua.

Svenne Holmström