Viime blogissani pohdin minkä takia suomalaiset eivät sijoita. Blogin kirjoittamisen jälkeen olenkin jatkanut tätä pohtimista eri näkökulmilta. Ehkä selitys onkin niin yksinkertainen, että teemme asiat liian vaikeiksi?

Jos aloitat tyhjästä, voit rakentaa omaa varallisuuttasi säästämällä ja sijoittamalla kuukausittain, ja sanoisin että riittää, jos sijoittamisen osaamistaso on pyöreä nolla. Sen sijaan pitää olla tahtoa ja motivaatiota vaurastua ja tuloista pitäisi myös osata varata kohtuullinen osa sijoittamiseen, ainakin 10% nettotuloista.

Tämän jälkeen laitetaan tuo summa kuukausittain kustannustehokkaaseen ETF:ään tai indeksirahastoon, eli käytännössä halpaan osakerahastoon. Sen jälkeen jatkat tällä tavalla, kunnes tavoitetta savutetaan. Ei tarvitse seurata yhtään mitään matkan varrella. Aika ja korkoa korolle efekti hoitavat kyllä homman. Pitää vain aloittaa, ja jos on jo aloittanut, on hyvä katsoa silloin tällöin, että säästämiseen menevät summat ovat ok!

Näin yksinkertaista on sijoittaminen, siis vaurastuminen!

Jos et usko vielä, vedetään rautalangasta….

Minkä takia ei siis tarvitsisi osata yhtään mitään vaurastuakseen? Sen takia että seuraavien vuosien aikana et ole kuitenkaan kerryttänyt sen verran varoja, että osaamisella olisi mitään käytännön hyötyä. Mitä sijoitusosaamista tarvitaan, jos raha menee automaattisesti tililtä sijoituksiin kuukausittain?

Jos sinulla on jopa 100.000€ kustannustehokkaassa ETF:ssä tai indeksirahastossa kuluihin ei uppoa 300€ vuodessa enempää. Hyvinkin nopeasti aiheutat tuota suurempia kuluja tutkimalla asioita itse, tai käymällä kauppaa! Kustannustehokkuutta parhaimmillaan!

Kun sijoituksena käytetään ETF tai indeksirahasto, tapahtuu taustalla automaattista salkunhoitoa vaikkei sitä ajateltaisikaan. Kaikki riskienhallintakeinot ovat yhtä aikaa käytössä, ja vieläpä edullisella tavalla!

Indeksirahastossa hyvät yhtiöt ottavat enemmän tilaa ja huonot poistuvat ja tämä täysin automaattisesti. Indeksisijoittamisessa ei tarvita yhtiöanalyysiä, ja muutenkin aktiivisilla rahastoilla on pitkällä tähtäimellä vaikeuksia saavuttaa samaa tuottoa kuin indeksit, joten tuottomielessä saadaan just mitä pitääkin. Jos ammattilaisilla on vaikeuksia pysyä perässä, niin miten meillä tavallisilla sijoittajilla? Yhtiöriskit on hajautettu pois. Salkunhoitoa parhaimmillaan!

Yhtiöiden maksamat osingot sijoitetaan automaattisesti uudelleen, useimmiten vielä joko täysin tai osittain verottomasti. Pitkällä tähtäimellä osinkojen uudelleensijoittaminen nostaa tuottoja älyttömästi!

Ajoitukseen liittyvää riskiäkään et ole ottamassa, ostat joka kuukausi, joten on samantekevää seuraatko markkinoita vai et, sillä ei ole mitään merkitystä kun ostat koko ajan. Sitä paitsi, koska summa on aina sama ostat enemmän osakkeita, kun kurssit ovat alhaalla ja toisaalta et ainakaan osta liikaa osakkeita jos ovat kalliita. Edunvalvontaa parhaimmillaan!

Tuossa se oli. Aika, aikahajautus, yhtiöhajautus, kustannustehokkuus, salkunhoito ja korkoa korolle. Tämä ei ole vaikeata, eikä tarvitse osata mitään jos haluaa vaurastua.

Vaikka vaurastumisen resepti onkin näin yksinkertainen, mitä teemme käytännössä?

Seurataan markkinoita. Mietitään. Odotetaan että markkinat tulevat alas, mutta ei osteta vielä silloin, vaan silloin kun osakkeet nousevat taas. Liian myöhään. Otetaan yhtiö näkemystä, muodostetaan mielipiteitä. Joko toimivat tai eivät. Käydään kurssilla, opiskellaan, mietitään vielä enemmän. Myydään kun kurssi on noussut 30% ja ”kotiutetaan” voitot. Liian aikaisin. Maksetaan veroja. Myydään ennen osinkodippiä. Liian aikaisin. Ostetaan sertifikaatteja koska osakkeet eivät tuota tarpeeksi. Mietitään vielä enemmän. Seurataan vaaleja, jaahas, tietystä henkilöstä tuli presidentti, nyt myydään. Ei olisi pitänyt. Arvostustasot korkeita, korot alhaalla, ei näihin kursseihin voi ostaa. Eli joudutaan miettimään vielä enemmän. Turhaan.

Kun tarpeeksi kauan jatkaa tätä hyvinkin monelle tuttua rataa huomataan, että asioista ei mitään tietävä, mutta kuukausittain sivuun laittava on ohittanut meidät jo mennen tullen. Kun kaikkien tekemiset huomioidaan, on väistämättä niin, että tuotot normaalijakautuvat. Joku menestyy, joku ei.

Sijoittamisen aloittamiseen liittyy useimmiten isohko kynnys, jonka ylittäminen on hankalaa. Pankeissa muistetaan kyllä varoittaa riskeistä, ja jos joku onneton oikeasti uskaltaa laittaa 100% rahoistaan osakkeisiin on hän jo melkein puolihullu. ”Ymmärrätkö varmasti mitä olet tekemässä?

Väitän, ettei useimmat ymmärrä mitä ovat tekemässä, mutta älä ole huoleti! Ei tarvitsekaan ymmärtää, pitää vain luottaa siihen, että aika ja markkinat hoitaa tehtävänsä, ja aloittaa sijoittamisen. Ei se sen vaikeampi juttu ole.

Ja miksi roikut vielä blogissani, sulje se ja aloita sijoittamaan! 😉

Svenne Holmström

Kirjoittaja toimii sijoitusvalmentajana www.holmstromgroup.com ja ymmärsi aloittaa sijoittamisen vuosia sitten, eikä kadu yhtään.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.