Verottaja uusi tappioiden vähennyssäännöt vuonna 2016. Siitä alkaen on saanut vähentää luovutustappioita muista pääomatuloista, kuten osingoista, vuokratuloista tai metsätuloista. Tämä muutos on ollut ehdottoman hyvä asia koska se huomioi paremmin sijoittajan kokonaisuuden.

Kun myy tappiolla vähentääkseen esim. osinkoverotusta on syytä huomioida joitakin perusjuttuja. Listasin joitakin käytännön vinkkejä:

  • Pienet luovutukset. Jos aikomuksena on vuosittain tehdä pieniä alle 1000€ verottomia lunastuksia on syytä ensin tarkastella, jos on tullut muita pääomatuloja. Jos on tullut esim. osinkoja josta haluaa verot pois, on myytävä tappiolla siten, että myydyn omaisuuden hankintahinta ylittää 1000€. Jos sekä hankintahinta että luovutushinta on alle 1000€ ja myydään tappiolla on tappio vähennyskelvoton

Esimerkki: Jos salkussa on 15.000€ edestä osakkeita ja osinko on ollut 750€ ennen veroja on tuosta 85% veronalaista. Näin ollen 30% vero menee 637,50€:sta, yhteensä 191,25€. Jos tämän haluaa pois, on myytävä jotain 637,50€ tappiolla. Huomaa tässä vaiheessa, että brutto-osinko on siis suurempi kuin tappion määrä, koska koko osinkoa ei veroteta.

Jos myy jotain huonosti mennyttä vaikkapa 100€:lla jonka ostohinta on ollut 800€ tekee samalla -700€ tappion. Koska hankinta- ja lunastushinta on alle 1000€ tappiota ei vahvisteta. Joudut siis myymään vuoden aikana vielä jotain että pääsee yli tuon 1000€ rajan.

Käytännössä pieniä luovutuksia ei enää kannata tehdä, mikäli salkku tuottaa suoratuottoja ja tavoitteena on vähentää osinkoverotusta, siltä osin kun on tappiollisia realisoitavissa olevia positioita salkussa. Jos ei ole tappiollisia positioita kannattaa edelleen ehdottomasti tehdä pieniä luovutuksia vuosittain ellei muuta tee.

  • Kuten yllä mainitsin, on osingon vero ja luovutusvoiton ja -tappion vero hiukan eri. Osingoista 85% on veronalaista. Näin ollen, kun suunnittelee tätä, on muistettava, että 1000€ osinko ei merkitse sitä, että pitää myydä jotain 1000€ tappiolla vaan riittää että tappio on 15% pienempi kuin osinko.

Mikäli tämä muu pääomatulo onkin esim. vuokra, metsätulo tai maataloustuloa (siltä osin kuin sitä verotetaan pääomatulona) tulee tappion olla yhtä suuri kuin muun pääomatulon vähennysten jälkeen.

  • Vuoden luovutustappiot vähennetään ensisijaisesti vuoden luovutusvoitoista, jonka jälkeen niitä vähennetään muista pääomatuloista ja vasta sen jälkeen vahvistetaan seuraavan viiden vuoden ajaksi vähennettäväksi. Voitolliset luovutukset sen sijaan kuitataan vanhimpia tappioita vastaan.

Huomioitavaa tähän onkin se että jos on vanhoja tappioita edellisistä vuosista on etujärjestys se, että ensin vähennetään vuoden tappiot vuoden muista pääomatuloista, sen jälkeen vahvistetaan uusi tappio vähennettäväksi viideksi vuodeksi. Voitot sen sijaan kuitataan suoraan vanhimpia tappiota vastaan, jos sellaisia on, ei vuoden tappioista. Eli oma tilanne vaikuttaa tähän melko mielenkiinotisella tavalla!

Monessakin mielessä tähän liittyy vuotuinen suursiivous. On turhaa maksaa osinkoveroa, ellei ole pakko, jos tätä voi välttää tehokkaalla suunnittelulla. Jos myynti tapahtuu vain vähentääkseen veroja on syytä palauttaa salkun koostumuksen ennalleen. Se että tappiollinen kauppa syntyy, ei välttämättä merkitse sitä, että myyty kohde olisi millään tavalla ollut huono. Olet vain maksanut siitä liikaa.

Muista toki se, kun ostat samat osakkeet takaisin, saat niihin uuden hankintahinnan. Eli verotus on jo tapahtunut, ja jos osakkeet nousevat takaisin siihen millä ostit, joudutkin maksamaan tuosta veroja. Eli aina ne verot jostain tulee kumminkin…

Svenne Holmström

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.